Siostra 28 lat....nie potrafi mi przekazać tego, co działo się podczas komuny. Rodzice to już w ogóle "a te żarcie na kartki..." itd. Aż pewnego razu właśnie siorka włączyła mi kawałek "Runęły Mury" , no aż zawrzałem i nie mogłem wytrzymać. Gdy Siczka wyśpiewuje "Nie ma z cegły murów..." to chwyta za serce. Albo inne kawałki jak "Kto Cie obroni Polsko?" , "Przebudzenie Ofiary Systemu" , "Dziwne drzewa [tu akurat metafora oczywiście]", "Korycie Łajno" i dziesiątka innych, chociaż no nie każdy dotyczy tamtych czasów ale ogólnie wolności myśli i polityki. Cóż, punk zawsze kojarzony z anarchią i po prostu buntem, KSU przekazuje to jednak w taki sposób...jak choćby tekst "Przebudzenie Ofiary Systemu" [klik]...nic tylko padać właśnie do kolan i czyścić im buty krawatem :)
shunkaha
Wysłany: Sro 21 Lip, 2010
"Skazany na 716 dni"-jeden z moich najukochańszych utworów KSU.Tekst i przekaz jakby życia wyjęty,jakby z mojego życiorysu w woju-szczególnie kawałek-"...bo każdy szwej uparty jest,w ciula przywali i ryknie-Tak jest!".Różnie bywało w życiu,ale to jest motto-jak ktoś cię gnębi,a ty nie bardzo możesz się odkuć-to wal w ch..., ile wlezie i rób dobrą minę do złej gry.w tym poj......świecie tak łatwiej przetrwać.
"Cela 51"-dla nas,jak byliśmy młodzi we woju,to wojo było porównywalne do ancla-bo młody wpadł w zamknięcie ,kazali mu robić coś,na co nie miał ochoty,a musiał,więc czuliśmy się ,jak za kratkami.I KSU i ich muzyka pomagała nam wtedy przetrwać.A potem,za starego,to już w ciula waliliśmy na maksa,bo większość z nas przyszła odsłużyć,a nie zasłużyć.
Ostatnio zmieniony przez shunkaha Sro 21 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz
k4czor wiesz co ja tez mam 28 lat ale nie pamietam komuny zbytnio bo jak komuna upadala ja mialem 7 lat.
_________________ żyj tak jak chcesz i pozwól żyć innym
adam320
Wysłany: Sro 21 Lip, 2010
Przebudzenie ofiary systemu to świetny utwór. Był aktualny za komuny, jest aktualny i w dzisiejszej kapitalistycznej rzeczywistości. To pieśń o wolności osobistej każdego człowieka....
pozdr,
z tekstami i z przekazem KSU jest tak że mogą one trafić do każdego,nie ma tu jakiejś określonej liczby osób,każdy znajdzie coś dla siebie.Mi najbardziej podoba się tekst "Po Drugiej Stronie Drzwi" - samo życie